Bukkejagt er vildtpleje

Bukkejagt er til tider et at de emner der kan være lidt svært at diskutere for ikke indforståede, da de kun tror at det er for trofæet, at jægerne sidder ude i skoven og venter på en 6-ender der kan hænge ved siden af de 10 andre ved siden af kaminen.

Jeg er selv ret ny riffel-jæger, og har da selv ladet de første par små-bukke passere forbi, da de ganske enkelt var for små, og godt kunne tåle at opleve en vinter mere uden at det gjorde noget. Var så for nyligt ude med min usvigelig heldige svoger (Claus Horn), hvor vi satte os relativt tæt på hinanden og ventede på at bukken skulle komme forbi.

Personligt havde jeg brugt adskillige timer i skov og på den eng vi sad, uden at have set en værdig buk. Min svoger havde joket med at nu måtte han jo så hellere skyde den 4. buk i år, nu hvor jeg ikke havde skudt nogen, og troede derfor at det var en joke da jeg hørte et skud 10 minutter før lukketid, da han jo kun havde siddet der 2 timer, og ikke 100 som jeg havde….

Jeg gik over til ham, og dulme om han ikke havde skudt et dyr – Ved første øjekast tænkte jeg at det da godt nok var et noget klejnt dyr der var blevet nedlagt, med små agern-lignende horn.
Claus sagde at han havde skudt den, efter at have observeret den i 10-15 min., hvor den havde opført sig mærkeligt. Den havde spjættet som om den blev bidt af noget med jævne mellemrum, og havde kløet sig, som når en hund klør sig bag sig ørerne, og han så først de meget små horn efter 10 min. observation.

Der var til at begynde med lidt tvivl om dyret skulle nedlægges eller ej, efter at det var blevet fastslået at det var en buk…. mange tanker og fingeren af og på aftrækker adskillige gange, men efter at have set hvor afmagret og tynd dyret var, og de gentagne spjæt, valgte han at nedlægge dyret, da det sikkert ikke havde klaret sig igennem vinteren.

Dyret faldt, og da vi fik vejet det, stod skalaen på 15-16 kg, og efter det blev brækket var vi nede på 10-11 kg. Udover den lave vægt, var der ikke noget der indikerede at dyret som sådan fejlede noget. Det eneste vi kunne konkludere var at dyret var utrolig underernæret.

Årsagen blev fundet dagen efter, da dyret skulle parteres og kraniet sættes på plade. Der blev allerede fundet svælgbremser da dyret blev flået, men det blev da kun være da kraniet blev åbnet – Det stakkels dyr var helt fuld af svælgbremser, og jeg har svært ved at tro at dyret overhovedet havde overlevet frem til vinteren, hvis det ikke var blevet skudt, var det sikkert blevet taget af ræven eller ramt af en bil, da det helt sikkert ikke var stærkt nok til at holde på noget territorium, og derfor sikkert vil blive drevet rundt af andre bukke.

Så næste gang du som jæger sidder og skal forklare hvorfor dy skyder “Bambi”, kan du jo fortælle at det ikke kun er kamin-trofæer der bliver skudt, men i den grad også syge og underernærede dyr der på nådig vis bliver fjernet.

Videoen indeholder materiale der måske ikke lige er for børn og kødspisere der er vant til at købe deres kød i Kvickly.